Пиле по френски с картофи и грах
Пилешки хапки в сметанов сос с босилек и зеленчуци.
Пилешки гърди в сметанов сос с моркови, картофи, грах и целина готви Иван Звездев, за да покаже класическа френска рецепта за пилешко със сос. Това ястие е идеално за семейна вечеря и се приготвя за по-малко от час, ето защо можете да го включите в списъка си с делнични рецепти.
Пилешките гърди се режат на късчета, овкусяват се със сол, покапват се със зехтин и се намачкват деликатно. Картофите се режат на неголеми кубчета, морковът - на кръгчета, листата целина и лукът се наситняват. В дълбок тиган или тенджерка се сгорещява малко мазнина, в нея се запържват лукът и морковът и се добавят пилешките хапки. След като се запечатат, се налива пилешки бульон, добавят се картофите и се оставя да къкри под капак за 20-тина минути.
На финалната права се добавя целината и грах от консерва и се овкусява с босилек, като по-добре е да се спрете на пресен. В купа се разбива заквасена сметана с лъжичка брашно и малко топла вода. На бавна струйка се налива в ястието. Веднага след махане от огъня (готовността на картофите и грахта е показател за цялото ястие), се пуска бучка студено масло и се разбърква, за да се постигне френският аромат и типичният за апетитните гозби гланц.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ