Пилешко филе с картофи в сметанов сос
Хапки от пилешки гърди с картофи и лук, запечени в заливка от яйца и сметана под коричка от кашкавал и домати.
Необходими продукти:
- 1 глава лук
- 4 с.л. олио
- 3 големи картофа
- сол и пипер на вкус
- 600 г пилешко филе
- лют пипер по желание
- 2 яйца
- 200 мл млечна незаквасена готварска сметана
- 1 ч.л. къри
- 1 ч.л. сух риган
- 1 домат
- 120 г кашкавал или друго твърдо сирене
- листенца пресен лук, див лук или магданоз за поръсване при поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Пилешкото филе нарежете на сочни хапки - не изтънявайте. Поръсете със сол, пипер и лют пипер по желание, обтрийте и оставете настрана.
2. Намажете дъното на неголяма тавичка (с диаметър 20-24 см) с 2 с.л. олио
3. Нарежете лука на тънки полумесеци, разделете полумесеците на влакна и ги положете на дъното на тавата.
4. Картофите обелете, измийте и нарежете на шайби или полумесеци. Разпределете вурху лука като овкусите със сол и пипер и покапете с 2 с.л. мазнина.
5. Върху картофите разпределете пилешките хапки.
6. Пригответе заливката като разбиете яйцата в купа и добавите сметаната, сол и пипер, къри и риган.
7. Залейте ястието, покрийте с алуминиево фолио и пъхнете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 35 минути.
8. Домата нарежете на шайби, а избраното от вас твърдо сирене - рендосайте на широко ренде.
9. Разгърнете тавата, поръсете кашкавала, подредете отгоре шайбите домати и ръснете по малко сол върху тях. Върнете във фурната без да покривате с фолио за още 10 минути.
10. При поднасяне нарежете на триъгълни парчета и сервирайте с поръска от избрана от вас прясна зеленина.
Източник: YouTube/Essen Rezepte
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ