Пилешко с картофи, сметана и ябълков сок
Пилешки бутчета с бекон и картофи в сметанов сос с мед, ябълков сок и горчица.
Необходими продукти:
- 200 г бекон
- 50 г масло
- 4 цели пилешки бутчета
- 150 г лук
- 4 скилидки чесън
- 500 г картофи
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. чубрица или мащерка
- 1 с.л. мед
- 2 с.л. горчица
- 250 мл ябълков сок
- 200 мл течна млечна незаквасена готварска сметана
- лимонова кора
Начин на приготвяне:
1. Наситнете лука, намачкайте чесъна, а картофите обелете (ако са стари - пресните си оставете с ципата) и нарежете на едро (четвъртини).
2. Нарежете бекона на правоъгълници и прехвърлете в тава с високи бордове или в голям тиган с капак и огнеупорни дръжки. Сложете на котлона и гответе няколко минути докато беконът се сгърчи. Извадете го с щипки от съда.
3. Добавете маслото и щом се разтопи, сложете в него бутчетата, разделени на горна и долна част. Гответе по 4 минути от страна на умерен огън. Извадете след това.
4. На тяхно място изсипете лука и гответе три минути. Добавете чесъна, гответе още минута като бъркате и прибавете картофите. Овкусете със сол и пипер, чубрица или мащерка и мед. Сипете горчицата и гответе и бъркайате 5 минути.
5. Налейте ябъловия сок, кипнете, оставете да къкри 2-3 минути, налейте и сметаната и върнете бутчетата и бекона в ястието. Изчакайте да кипне отново. Сложете капака.
6. Прехвърлете в загрята на 180 градуса фурна за 30 минути. След изваждане рендосайте кора от лимон върху ястието и поднесете.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ