Пилешки бутчета с прясно зеле и сметана
Печено пилешко със зеле в сметанов сос.
Необходими продукти:
- 4 цели или 12 долни пилешки бутчета
- 1 малка зелка
- 200 мл готварска сметана
- сол и пипер
- растителна мазнина за готвене
- чесън на прах
- суха подправка - риган, копър, мащерка или босилек
- червен пипер
- кашкавал, пушено сирене, моцарела или друго сирене по избор (между 80 и 200 грама)
Начин на приготвяне:
1. Пилешките бутчета разделете на горна и долна част, ако са цели. Поръсете със сухи подпрвки на вкус, покапете с растителна мазнина, разбъркайте с ръка и оставете настрана да се овкусят.
2. Зелката измийте и нарежете на 4 кръга. Поставете ги в малка тава възможно най-близо един до друг. С нападалите при рязането листа напълнете луфтовете в тавата между кръгчетата, така че цялото дъно да е застлано със зеле.
3. Поръсете зелето със сол и пипер и залейте със сметната. Отгоре наредете бутчетата и поръсете с рендосано сирене от вид по избор. Покапете с още малко растителна мазнина и поръсете с червен пипер.
4. Увийте тавата с алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 25 минути. Разгърнете фолиото и допечете на 180 градуса до обрауването на златиста кожичка на пилешкото.
5. Поднесете с поръска от пресни листенца копър.
Източник: YouTube/Готовим с Матеевой Натальей
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ