Пилешко Строганов с гъби и лук
Пилешки хапки в гъбен сос или Бьоф Строганов с пилешко.
Необходими продукти:
- 7 с.л. олио
- 700 г пилешко филе/пилешки гърди
- сол и пипер
- 400 г пресни печурки
- 30 г масло
- 200 г лук - около 2 средни глави
- 2 скилидки чесън
- 1 ч.л. брашно
- 1/3 ч.л. млян черен пипер
- 1 ч.л. сушен магданоз
- 1 ч.л. с връх горчица
- 100 мл вода
- 200 мл млечна течна незаквасена готварска сметана
- сол на вкус
- листенца пресен магданоз
Начин на приготвяне:
1. Нарежете пилешкото месо на хапки, поръсете със сол и пипер и разбъркайте. Оставете настрана.
2. Лука нарежете на полумесеци, а тях разделете на влакна. Гъбите почистете и също нарежете на полумесеци.
3. Сгорещете 2 с.л. олио в тиган на силен огън и изсипете половината месца. Ако сложите всички заедно, ще пуснат прекалено много вода и няма да се запечатат добре. Затова гответе на два пъти по 4 минути всяка част и бъркайте непрестанно. Готовите мръвки прехвърлете в купа, сипете 1 с.л. олио и направете и втората част.
4. Сипете в тигана 2 с.л. олио и изсипете половината гъби. Гответе и бъркайте 5 минути, след това направете същото и с другата половина като пак добавите 2 с.л. мазнина. Гъбите вадете в купата при пилешкото.
5. Намалете огъня на умерен след като извадите гъбите. Пуснете бучката масло в тигана и щом се разтопи, добавете лука. Гответе и бъркайте 5 минути.
6. Оформете кладенче в средата на тигана и изсипете вътре намачкания или пресиран чесън. Добавете горчицата, черния пипер, брашното и магданоза. Бъркайте 1 минута.
7. Върнете гъбите и месото в ястието и залейте с вряла вода. Мешайте докато закъкри.
8. Сипете сметаната и опитайте на соленост. При необходимост - доовкусете. Щом закъкри, намалете огъня на слаб към умерен и оставете да се готви 4-5 минути.
9. Поръсете с листенца пресен магданоз и сервирайте.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ