Бърза мусака без заливка
Скоростно приготвяне на мусака с кайма и картофи за бързаци.
Необходими продукти:
- 500 грама кайма смес
- 800-1000 грама картофи
- 1 голяма глава лук
- 3 средни или 2 големи домата (можете да заместите с 250 грама домати от консерва)
- черен пипер, чубрица, кимион, червен пипер
- 2-4 с.л. олио за пържене
- 80 мл олио за заливане
- 1,5 литра вода за варене
- 250 мл вода за бульона
- 2 кубчета телешки бульон
Начин на приготвяне:
1. Сложете картофите да се варят докато направите запръжката. Варени ще се сготвят по-бързо, а и ще установите, че беленето и рязането им в последствие ще отнемат драстично по-малко време, отколкото при суровите.
2. Докато картофите врат направете запръжката. Наситнете главата лук и я запържете до прозрачност в олиото. След това добавете каймата. Изчакайте я леко да се нажежи и я разделете с вилица на малки късчета. Когато е започнала да се запържва става много по-лесно. Пазете покритието на тигана от надраскване с вилицата. След разкъсването на каймата гответе с дървена лъжица, за да не нараните предпазния слой на съда. Трябват ви около 5-8 мин. да се запържи месото. Ако работите с пресни домати – настържете ги на ренде докато се готви запръжката. Ако сте с консервирани, махнете ципите (ако имат такива) и ги изсипете в тигана. Размешайте добре всичко. Махнете от котлона и овкусете щедро с червен и черен пипер, чубрица и кимион. Имайте предвид, че тези подправки ще са общи и за картофите, затова сложете повечко.
3. Не спирайте котлона, на който готвехте запръжката. Просто сложете на него метален съд с 250 мл вода, в която ще разтворите кубчетата бульон. Тъй като те са солени, затова не слагаме сол на каймата. Сега е моментът да пуснете и фурната да загрява. Проверете картофите. Когато видите че ципата на поне един картоф е започнала да се отлепя, сложете цялата тенджера под течаща вода. Нека се изстудяват в процес на работа.
4. Взимайте по един картоф от охлаждащата се тенджера, белете го и го режете на кубчета. Толкова е лесно когато са разварени. Хвърляйте кубчетата в тавата, в която ще печете мусаката. Водата за бульончетата трябва да е завряла. Пуснете ги вътре и спрете огъня. Нека водата си остане на котлона. Довършете работата си по картофите, изсипете и запръжката, размешайте картофите с месото в доматен сос. Разбъркайте и бульночетата във водата, след което залейте с нея мусаката. За финал сипете 80 мл олио или зехтин и пъхнете във вече загрятата фурна.
5. Печете двадесетина минути или докато картофите се разварят и омекнат напълно. На различните сортове им отнема различно време, затова не бих се ангажирала да кажа точно колко ще ви е нужно. Ако ви се струва, че бездействате докато чакате ястието да се изпече, можете да направите заливка – 1 кофичка кисело мляко се изсипва в купа при три разбити яйца и се добавя ½ ч.л. червен пипер. На този етап няма да ви забави. Знайте, че ще й трябват допълнително 10 мин. да се запече, защото заливката се слага след като вече ястието е напълно готово.
6. Със заливка или не, вашата мусака излиза от фурната. Спестили сте си около 25 минути готвене, а ястието е достатъчно за основно на цялото семейство. Затова уважавам този метод, който умее да цени иначе оскъдното време.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ