Пикантни скариди с джинджифил по карибски
Мариновани скариди в пикантен сос.
Необходими продукти:
- 1 кг скариди
- 5 см. корен джинджифил
- сокът на 2 лайма
- 4 скилидки чесън
- 2-3 с.л. соев сос
- 2 с.л. зехтин
- 1 люто чушле с все семките
- 1/2 ч.л. захар
- китка кориандър (може и магданоз или копър)
Начин на приготтвяне:
1. Скаридите почистете от ципата и опашките. За да си спестите цялата тази кулинарна хамалогия, по-добре си купете директно почистени скариди.
2. Кипнете вода в тенджера. Водата трябва да е толкова, че да залива добре скаридите. Чак след като заври, ги добавете и варете 4 минути. Извадете, отцедете и охладете.
3. Докато скаридите се охалждат, си направете мариантата. В стъклена купа смесете соевия сос, зехтна, сока от лайм и захарта. Разбъркайте докато захарта се разтвори.
4. Добавете намачкания на паста чесън, обеления и рендосан на ситно ренде джинджифил, наситненото люто чушле и кориандъра, нарязан на дребно. Добавете скаридите и разбъркайте.
5. Приберете в хладилник за поне 4 часа.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ