Печен заек в плик за готвене
Мариновано заешко с лук и домати върху домашна юфка.
Бон Апети
Излъчен на 03.04.2018
Заешко с гарнитура готвят Лора и Стоян, като изпичат цял заек в плик с подправки и зеленчуци и го поднасят върху млинци - вид юфка по рецепта от Загреб, която е хитра хрумка да се научим и как се прави домашна юфка. Разбира се, можете просто да си изпечете заека и да го сервирате с друга въглехидратна гарнитура като картофено пюре или ориз със зеленчуци, защото месото в плик става крехко, вкусно и има доста сос, който да направи ястието по-профирно.
Заешкото се порцира - как точно става разделянето на заек на порции - гледайте във видеото. Можете да сготвите рецептата директно със заешки бутчета и така да имате еднакви парчета месо. След това мръвките се овкусяват със сол и пипер, а в купа се прави ароматна смес от намачкан чесън с мащерка и лют пушен пипер. Омазнява се със зехтин и месото се овкусява с нея и се прибира в плика за готвене. Добре е да поседи 2 часа така, за да се маринова.
През това време се прави зеленчукова запръжка като се запържва нарязан на едро лук в зехтин и малко преди края на готвенето му в тигана се добавят цели чери домати. Охладената запръжка се изсипва в плика, залива се всичко с бяло вино, завръзва се плика и се пече за 1 час във фурна на 180 градуса.
А ако искате, можете да си направите и предложените от водещите млинци за гарнитура. Тестото се замесва като брашно се смесва със сол, след това се добавя разтопена свинска мас, яйце и малко вода. Оформя се твърдо нелепнещо тесто. Почива за половин час, разделя се на топки, премесват се и пак почиват за 15-тина минути. После се оформят на тънки кори и се пекат на 180 градуса за 15 минути от едната страна и още 3 минути от другата.
Охладените кори се натрошават на едро и се варят за кратко в подсолена вода. Отцеждат се и се разбъркват със соса от печенето на заека. Може да се добави и масло докато са топли. Мръвките се сервират върхи тази своеобразна домашна юфка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ