Печено пиле с лимон и билки
Пиле на фурна с целина, магданоз, мащерка и дафинов лист.
Необходими продукти:
- 1 пиле (около 2 - 2,500 кг)
- 1 малък лимон
- 1/4 ч.л. сол
- 2 лука шалот, едро нарязани
- 2 скилидки чесън, едро нарязани
- 1 стрък целина, от средната част нагоре, с листата
- 2 стръка магданоз
- 4 - 5 стръка прясна мащерка
- 1 дафинов лист
- 10 зърна черен пипер
За бульона за печене:
- 2 моркова, едро нарязани
- 2 стръка целина, едро нарязани
- 1/2 голяма глава лук, едро нарязан
За соса:
- 1 кубче пилешки бульон
- 2 ч.ч. сухо бяло вино
- 2 с.л. брашно
- 1 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната до 220°С. Измийте много добре пилето, докато потече чиста вода. Отстранете излишната мазнина. Подсушете го отвътре със салфетки.
2. Изстискайте сока на лимона отвътре и отвън върху цялото пиле и втрийте много добре в птицата.
3. Овкусете със сол отвътре и сложете нарязания шалот и чесъна, целия стрък целина, магданоза, мащерката, дафиновия лист и зърната черен пипер.
4. Завържете с канап краката на пилето, но не много стегнато, за да може да поливате със сос по време на печене и във вътрешността.
5. Намажете щедро с мазнина или олио решетката за печене на фурната и сложете пилето с гърдите нагоре върху решетката и я сложете в тавичка. Печете 20 мин., до покафеняване на кожата.
6. Извадете от фурната след 20 мин. и сложете пилето върху дъска за рязане. Извадете решетката от тавата, като внимавате да не се изгорите.
7. Поръсете едро нарязаната целина, морковите и лука по дъното на тавичката и сложете пилето върху зеленчуците. Добавете кубчето пилешки бульон и ¼ ч.ч. от бялото вино върху и вътре в пилето.
8. Намалете фурната до 176°С и върнете тавичката.
9. Печете още за около час, ако пилето е 2 кг. За всеки 500 г отгоре, печете още около 15 мин. допълнително. Поливайте птицата с останалия бульон и вино на интервали от по 20 мин., както и със соса от тавичката.
10. Когато пилешкото се изпече, извадете от тавичката и го оставете върху дъската за рязане, като го покриете леко.
11. Извадете с решетъчна лъжица зеленчуците от тавата и ги отстранете.
12. Отделете по-голямата част от мазнината в съда, като запазите колкото се може повече от соса.
13. Сложете тавата на котлона на умерен огън и остържете дъното с карамелизираните парченца по него. Добавете още бульон, ако е необходимо и продължавайте да остъргвате и разбърквате, докато се получи хубав сос.
14. Смесете брашното и водата и ги прибавете в соса, за да се сгъсти до желаната консистенция.
15. Оставете на топло, докато нарежете пилето на порции.
16. Подредете в чиния, полейте със соса и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ