Печено патешко с картофи, мед и ябълки
Медено патешко с гарнитура от картофи и ябълки.
Необходими продукти:
- 800 г патешки гърди или патешко филе или 1 кг патешки бутчета
- 800 г картофи
- 2 ябълки
- сол и пипер
- 4 скилидки чесън
- 2 с.л. зехтин
- 8 с.л. олио
- 1 с.л. оцет
- 3 с.л. мед
- 50 мл вода
Начин на приготвяне:
1. Ако патешкото е с кожа, направете разрези в кожата напречно, за да се образуват ромбове. Много е важно да не разкъсвате кожата до месото, а разрезите да бъдат само повърхностни. Обтрийте мръвките със сол и пипер.
2. Сгорещете 1-2 с.л. олио в тигана и запържете гърдите като първо готвите с кожата надолу. За по 2 минути от страна е достатъчно.
3. Намачкайте чесъна, смесете със зехтина, оцета и меда и намажете запечатаните меса.
4. Картофите обелете, нарежете на хапки и изсипете в тавичка. Овкусете със сол и пипер и внимателно налейте водата, за да не отмие подправките и след това покапете с останалото олио. Добавете ябълките - почистени и нарязани на едри хапки. Отгоре подредете месото с кожата нагоре и завийте с алуминиево фолио.
5. Печете на 200 градуса в предварително загрята фурна за 20 минути. Разгърнете фолиото, намалете фурната на 180 градуса, намажете с останалата медена смес и допечете за още 15 минути - докато картофите се сготвят.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ