Печено говеждо с ориз, домати и копър
Ризото с телешко и царевичен сос.
Необходими продукти:
- 1 телешки котлет
- 1 шушулка кардамом, настъргана
- 1 ч. л. семена от кориандър, смлян
- 1 ч. л. семена кимион, смлян
За ризотото:
- 500 г ориз, сорт карнароли
- 2 малки глави лук, нарязани на ситно
- 300 мл бяло вино
- 2 ч. л. семена от копър
- 5 сушени домата, нарязани
- 2 бучки студено масло
- 2 с. л. настърган пармезан
- пилешки бульон
За царевичния сос:
- 2 кочана прясна царевица
- 300 мл пилешки бульон
- 75 мл сметана
- 1 ч. л. къри на прах
- бучка студено масло
- лют пипер на люспи за наръсване
Начин на приготвяне:
Предварителна подготовка:
1. Намажете телешкия котлет с мазнина и го овкусете със сол и черен пипер от двете страни. Втрийте в месото и смляните подправки и го оставете настрани.
На ризотото:
1. В тиган с 3 с. л. зехтин, задушете лука и прибавете към него ориза. Разбъркайте. Когато оризът поеме част от мазнината, прибавете бялото вино. Разбъркайте внимателно докато ориза поеме виното, след което постепенно добавете пилешкия бульон, семената копър и нарязаните сушени домати. Разбъркайте отново и варете докато оризът поеме цялата течност. Добавете още течност ако е необходимо докато оризът омекне (без да се разкашква). Накрая прибавете студеното масло и пармезана. Овкусете със сол (ако е необходимо).
На котлета:
1. Докато оризът се готви, сложете телешкия котлет в тава и го пъхнете в предварително загрята на 200 С фурна. След 10 минути обърнете котлета и го върнете във фурната за още 10-15 минути. Накрая го сложете на грила да се запече отвън за 2-3 минути.
На царевичния сос:
1. Свалете около ¾ от царевичните зърна от кочаните, сложете ги в тенджерка с пилешкия бульон. Кипнете и прибавете сметаната, кърито и лютия червен пипер. Оставете на слаб огън да покъкри за около 10 минути и пасирайте. Прибавете останалата ¼ от зърната (цели) и коригирайте с подправки (ако е необходимо).
Сервиране:
1. За повече ефект при сервирането можете да сложите лист зелениши между ризотото и месото, отстрани царевичния сос и готово!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ