Печени пресни картофки с розмарин и чесън
Чипс от пресни картофки на фурна с билки, зехтин и чесън.
Пресните картофи са кулинарна емблема на пролетта, а със затопляне на времето се появява необходимостта от лесни за направа домашни мезета за бира. Ако може и да са по-здравословни - идеално. Именно такова мезе от пресни картофи показва Миро в канала си Готвене за начинаещи като прави лесни и бързи пресни картофи на фурна, овкусени с чесън, розмарин, сол и мащерка. Ястието е веганско, а картофите излизат от печката с идеална коричка с апетитен загар и неустоим дъх. Ако искате веганска вечеря - ето поредната идея за вкусно постно ястие.
Картофите - около 1,5 кг, се измиват и се изжулва част от ципата им. Оставят се цели. Прехвърлят се в тенджера, заливат се с вода и се посоляват. Оставят се да кипнат и се варят 10 минути. През това време в купичка се наситняват пресни билки - розмарин и мащерка, добавят се наситнени скилидки чесън и се залива със зехтин. Сварените до полуготовност картофи се отцеждат от водата и се прехвърлят в тава. Леко се натискат с мачкалка за картофено пюре - колкото да се разпукат. Заливат се с ароматния зехтин, посоляват се допълнително и се разбъркват. Пъхват се в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути. След изтичане на това време можете да оставите печката само на горен реотан и да пуснете вентилатора. Гответе още 10 минути или до получаването на бленуваната хрупкава коричка.
А на финала поднесете като гарнитура или постно домашно мезе, а защо не и за леко основно без животински продукти.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ