Печени патладжани с домати и кайма
Мусака с патладжани, рагу, домати, бешамел и кашкавал.
Бон Апети
Излъчен на 11.09.2017
Пищно и трудоемко основно ястие приготвят Лора и Стоян като правят мусака от патладжани с няколко вида сос и кашкавален пласт, в която есента и лятото си хармонират чрез сезонни продукти и типични вкусове, а симбиозата от тях създава ястие, което хем засища стабилно, хем не тежи на стомаха. Вкусно, леко и нахранващо, то може да е идеалното семейно основно. Ето как да го направите:
Първо патладжаните се белят частично, а след това се осоляват, за да си пуснат горчивината. Измити и подсушени след четвърт час обезгорчаване, патладжаните се намазняват и се запичат на умерена фурна за 40 минути. Така основата на мусаката е готова. През това време обаче не се скучае, а се прави зеленчуково рагу, като лук и зелена чушка се запържват в зехтин, към тях се добавя бахар, кайма и домати на кубчета. Овкусява се със сол и пипер, оставя се да къкри под капак за 30 минути и още един пласт от манджата вече е готов.
През това време правим и доматения сос от пресни домати, които се пюрират, прецеждат и редуцират в тенджера. В тиган се запържва наситнен чесън, изсипва се доматената редукция и се овкусява със сол, пипер, захар и риган. Готви се още 15 минути. Ето промеждутък, в който да направим и традиционния сос бешамел, като запържим брашно в масло, долеем мляко, разбъркаме докато стане гладка смес и след това овкусим със сол, пипер и индийско орехче.
Остана само сглабянето на ястието. Тава се намазва с част от доматения сос. После се слага ред патладжани, ред кайма, ред доматен сос и така до изчерпване на продуктите. Накрая се залива с бешамела и се настъргва кашкавал. Пече се за 25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. А после се сервира с наслада.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ