Пържени патладжани с пресни домати
Рулца от патладжани с пикантна доматена плънка.
Бон Апети
Излъчен на 04.09.2017
Постен ордьовър от патладжанени рулца с пресни кубчета домати, наситнено люто чушле, чеснов аромат и свеж магданоз показват Лора и Стоян като готвят предястие с много вкус и без животински продукти. Въпреки наличието на зеленчуци, тази рецепта не може да попадне в категория здравословни, защото сините домати се пържат в олио и стават доста мазнички, но пък мезенцето е профирно и си върви с богат асортимент от напитки. Освен това не претендира за сезонност, а ако не искате да е задължително постно, можете да добавите бяло сирене или да разбиете плънката с крема сирене от кутия, което да превърне консистенцията й в нежна мажеща се текстура.
Първо патладжаните се белят по желание и се нарязват на тънки надлъжни ленти. Следва да се отцеди горчивината им, да се измият и подсушат, а после да се запържат до златисто в олио. Плънката се приготвя като доматите се обелят и нарежат на ситни кубчета. После се смесват с намачкан чесън и наситнени люта чушка и пресен магданоз. Всичко това се разбърква със сол и пипер, може да се подправи със студено пресован зехтин и най-накрая се увива в лентите патладжани, извадени от тигана върху домакинска хартия, за да се отцедят от мазнината. Ордьовърът може да се хапва както топъл, така и охладен.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ