Печени лодки от патладжани с домати и чушки
Пълнени патладжани със зеленчуци и сирене.
Необходими продукти:
- 3 патладжана
- 4 с.л. зехтин
- 2 чушки
- 3 скилидки чесън
- 5 домата
- връзка пресен магданоз
- 1 глава лук
- 1 ч.ч. кипяща вода
- 1 с.л. лимонов сок
- 100 грама бяло саламурено сирене
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Попарете доматите с вряща вода за 10-20 секунди, за да се шокират. След това ги обелете и нарежете на малки кубчета.
2. Разрежете патладжаните на две половини по дължина и извадете сърцевината първо с нож, а след това дооберете с чаена лъжичка. Не изхвърляйте вътрешността.
3. Наситнете лука, чушките и чесъна. Сгорещете 2 с.л. зехтин в тиган и запържете първо лука до покафеняване, след това добавете чушките с чесъна и оставете да се готвят няколко минути.
4. Добавете доматените кубчета и наситнената сърцевина от патладжана в тигана, овкусете със сол и пипер, излейте лимоновия сок и смесете хубаво.
5. В друг тиган загрейте останалия зехтин и запържете патладжанените лодки по малко от всички страни.
6. В тавичка наредете лодките с отвора нагоре, а него напълнете със запръжката. След това сипете чашата кипяща вода и покрийте тавичката с метално фолио.
7. Печете на 200 градуса в предварително загрята фурна за 45 минути. Отгърнете фолиото. Патладжаните трябва да са добре разварени. Ако прецените, печете още малко без покривало.
8. Няколко минути преди да извадите окончателно, поръсете с натрошено сирене и наситнен магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ