Печени картофи със сметана, бекон и сирена
Сметанови картофи с бекон, яйца и сирена в стил мусака с бекон и сметана.
Необходими продукти:
- 1 кг картофи
- 1 ч.л. сол
- 300 г бекон за директна консумация или пушени свински гърди
- 2 с.л. олио
- 5 яйца
- 400 мл млечна незаквасена готварска сметана
- 200 г твърдо жълто сирене от вид по избор - кашкавал, чедър, гауда или друго
- 70 г моцарела за пици или пармезан
- 1/2 ч.л. черен пипер - млян
- пресен магданоз - листа
Начин на приготвяне:
1. Обелете картофите, сложете ги в тенджера, залейте с вода, добавете солта и кипнете. Намалете огъня на умерен и оставете да се готви 25 минути.
2. Бекона нарежете на парченца и запържете в олиото докато хване коричка. Махнете от огъня и оставете настрана.
3. Чукнете яйцата в купа и разбийте. Сипете сметаната и разбийте отново. Добавете рендосаното жълто сирене и рендосаната моцарела или пармезан. Изсипете бекона и разбъркайте.
4. Сварените картофи нарежете на кубчета и вкарайте в сместа. Овкусете с черен пипер и по желание добавете още сол. Размешайте.
5. Пресипете сместа в йенска тава или друга тава с високи бордове по избор.
6. Пъхнете във фурната и пуснете на 180 градуса. Гответе 45 минути, ако съдът е от йенско стакло, защото то трябва да влезе в студена фурна. Ако готвите в обикновена тава, директно вкарайте в загрята печка за 35 минути.
7. След изваждане охладете няколко минути и нарежете с решетъчна лъжица като мусака. Прехвърлете парчета в индивидуални чинии и поръсете с листенца пресен магданоз. Сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ