Патладжан с пармезан
Редове от патладжани, рикота и сирене, запечатани под моцарела.
Необходими продукти:
- ¼ чаша зехтин
- 1 малка глава лук
- 2 с.л. дребен лук, нарязан на кубчета
- 2 скилидки чесън, пресован
- 20 листа от босилек, наситнени
- щипка червен пипер на люспи
- сол и черен пипер
- 3 консерви от по 420 г нарязани на кубчета домати
- 2 средно големи патладжана, нарязани надлъжно на парчета дебели по 1 см.
- 1 ½ чаши настърган пармезан
- 300-350 г сирене Рикота
- 1 ½ чаши нарязана ситно моцарела
- около 2 чаши олио за пържене
- 1 чаша брашно за овалване
Начин на приготвяне:
1. Най-напред пригответе соса. Загрейте зехтина в тиган на средно силен огън и добавете чесъна, дребния лук, белия лук и люспите червен пипер. Оставете на котлона на слаб огън за около 5 минути докато лукът поомекне, след което добавете босилека, солта, пипера и доматите. Оставете да къкри около 45 минути докато приготвяте патлаждана.
2. След като го разрежете на ивици от по 1 см. надлъжно, наръсете със сол и от двете страни и го оставете настрани за 20-тина минути, след което го изплакнете и подсушете. Загрейте 1 чаша олио в тиган на средно силен до силен котлон, оваляйте патлаждана в брашно и го запържете за по 1-2 минути от всяка страна до златисто. Извадете парчетата от тигана и ги оставете върху салфетка, за да се отцеди част от мазнината. Вероятно по средата на пърженето ще ви се наложи да добавите и другата половина от олиото.
3. Загрейте фурната на 200 С. Покрийте дъното на голяма тава със сос и започнете да нареждате отгоре ред патлаждани, ред сос, половината от рикотата, половината от другите сирена, отново патладжани, сос, рикота, сирена и най-отгоре наредете моцарелата. Запечете за 20 минути докато сирената се разтопят и сервирайте!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ