Печена риба с гъби и кашкавал
Хрупкаво филе от риба с печурки под кашкавалена завивка.
Необходими продукти:
- 4 рибни филета от вид риба по желание (всяко по около 150-200 грама)
- 400 г печурки
- 4 с.л. бяло брашно
- 10 с.л. растителна мазнина
- 4 с.л. царевично брашно
- 2 глави лук
- 150 г кашкавал
- сол и пипер на вкус
- лимонче и пресни подправки за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Подгответе си рибните филета на порции, като прецените големината и фомата им и ги съобразите да са сравнително еднакви.
2. Посолете и опипрете хубаво рибата, като втъркате с ръка подправките в месото й. Оставете за 10-тина минути да поеме овкусяването и ако прецените, сложете още сол и пипер.
3. Сгорещете 6 с.л. от растителната мазнина и в плоска разлата чиния смесете бялото и царевичното брашно.
4. Овъргаляйте всяко филе хубаво в брашнената смес и запържете съвсем леко и от двете страни.
5. Прехвърляйте готовите филета директно в тавичка, а тигана не мийте.
6. Във вече мазното тиганче с отложена посипка от брашно загрейте и останалите 4 с.л. олио или зехтин.
7. Запържете първо наситнения лук, а щом започне да покафенява, добавете и гъбките, нарязани на средни парчета. Гответе докато гъбите омекнат, но не се свият прекалено много. Добавете малко сол и пипер.
8. Готовата запръжка разпределете върху рибата и пуснете да се пече във фурната за 15-тина минути на по-нисък градус (около 180) в зависимост от дебелината на филетата.
9. Рендосайте кашкавала. Поръсете с него готовото ястие и върнете за още няколко минути във фурната.
10. Сервирайте топло с резени лимон и наситнени пресни подправки - магданоз, копър, босилек, кориандър или нещо друго, което харесвате.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ