Пене с крем-сос от червено вино
Пене с крем-сос от червено вино за една по-екстравагантна вечеря.
Необходими продукти:
- 500 г сушена паста пене
- зехтин Extra-virgin
- 250 г телешка кайма
- 250 г смляна италианска наденичка
- 1/2 глава лук, нарязан
- 1 скилидка чесън, нарязан
- 1 моркова, нарязани
- 1 стъбла целина, нарязана
- 1 с. л. нарязан пресен босилек
- 1/8 ч. ч. фино нарязан магданоз
- 1/2 с. л. нарязани листа риган
- 1 с. л. обикновено брашно
- 3/4 ч. ч. червено вино
- 1 консерва домати
- 1/2 ч пълномаслена сметана
- 1/2 с.л. едро смлян червен пипер
- сол кошер и прясно смлян черен пипер
- Настъргано сирене грюер за отгоре
Начин на приготвяне:
1. Намажете голям тиган с дебели стени със зехтин, добавете телешкото и наденичката и запържете докато изчезне розовият цвят - около 10 мин. Овкусете със сол и пипер.
2. В блендер нарежете лука, морковите, целината, чесъна, босилека, магданоза и ригана. Направете на пюре и сипете в тигана с месото. Разбъркайте до хомогенност.
3. Прибавете и брашното.
4. Добавете виното и гответе докато намалее наполовина - около 10 мин.
5. Прибавете доматите и червения пипер и оставете да къкри 10 мин.
6. Налейте пълномаслената сметана и оставете да заври. Сосът трябва да е гъст - да покрива гърба на дървена лъжица.
7. Сварете пенето в много вряща подсолена вода, докато омекне почти напълно - около 10 мин.
8. Прехвърлете пастата в купа за сервиране и полейте със зехтин Extra-virgin, за да не залепва.
9. Отгоре покрийте със соса и сместа от месо. Поръсете с грюер и магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ