Патладжани Болонезе с кайма и моцарела
Мусака с патладжани, моцарела и коричка от кашквал.
Необходими продукти:
- 2 патладжана
- 1 яйце
- 1/2 ч.ч. галета
- 1/2 ч.ч. брашно
- растителна мазнина за готвене
- 250 г моцарела (2 топки)
- 100 г кашкавал
- сол и пипер на вкус
- пресни листенца босилек
За соса Болонезе:
- 500 г кайма смес с преобладаване на телешко месо
- 1 голяма глава лук
- 1 морков
- 100 мл червено сухо вино
- 1 консерва белени домати в собствен сос
- 1 ч.л. захар
Начин на приготвяне:
1. Патладжаните нарежете на дебели кръгчета, ослете и оставете да си пуснат горчивината. След това измийте под течаща вода и подсушете.
2. Разбийте яйцето в една паничка, в друга изсипете брашното, а в трета - галетата. В тиган сгорещете 2-3 с.л. растителна мазнина.
3. Взимайте кръгче патладжан, овалвайте в брашното, после в яйце, на финала в галета и след това пържете. Готовите патладжани заделете настрана.
4. Лука и моркова наситнете. Сгорещете мазнина в тиган с капак и запържете докато лукът стане прозрачен. Добавете каймата и гответе докато се разпадне на трохи и побелее. След това налейте червеното вино и гответе докато поизври. Добавете доматите със соса, захарта, сол и пипер на вкус. Оставете да се готви докато се редуцира течността. Захлупете с капак и гответе на слаб огън още около час.
5. В йенска тенджера изсипете половината от соса с каймата. Отгоре наредете половината патладжани, след това цялата моцарела, нарязана на шайби и после останалите патладжани. На финала залейте с другата половина Болонезе.
6. Пъхнете във фурна на 200 градуса под капак. След 25 минути изключете печката, поръсете с рендосания кашкавал и запечете за още 5 минути.
7. Сервирайте с поръска от пресни листа босилек.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ