Патешки гърди с мед и праскови
Патешко магре с кориандър и меден сос с праскови.
Необходими продукти:
- 4 патешки гърди (2 комплекта)
- 6 праскови
- 1 лайм
- 1 с.л. зехтин
- 1 люта чушка
- 1 с.л. мед
- 12-15 листа прясна мента
- 2 ч.л. сух кориандър
- сол и пипер
Начин на приготвяне:
1. Нарежете кожата на патешките гърди на ромбове, като внимавате да не я скъсате до края - ромбовете трябва да са само в повърхността ѝ. Обтрийте месото двустранно със сол, черен пипер и кориандъра.
2. Кипнете вода. Пуснете прасковите в нея за 30 секунди, след това пресипете в гевгир и шокирайте под течаща студена вода. Сега лесно ще махнете ципата им. Щом я отстраните, нарежете плодовете на парченца.
3. В касерола изсипете прасковите, залейте с меда и кипнете.
4. Докато кипва, в чопър или пасатор сложете лютата чушка, мазнината и листата мента. Смелете и добавете към прасковите. Разбърквайте до кипване, залейте със сока от лайм и оставете на тих огън за няколко минути. След това махнете от котлона.
5. На мястото на касеролата загрейте тиган. Щом е силно затоплен метнете гърдите с кожата надолу за 4 минути. След това обърнете и гответе още 4 минути. С лъжица си изгребвайте излишната мазнина, изтекла от месото, и си я запазете за друго ястие. На финала обърнете гърдите отново от страната с кожата за 2 минути. Така ще се получи хрупкав загар.
6. След като са изпечени гърдите, ги увийте в лист алуминиево фолио и оставете да почиват за 10 минути. През това време подгрейте прасковения сос на изключения котлон.
7. Разрежете всяко парче на 2-4 части и полейте със соса. Украсете с кора от лайм и листенца мента. Можете да декорирате с капки меласа платото.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ