Патешки гърди с картофи и сос
Печено патешко с картофи, розмарин и маслен сос.
Необходими продукти:
- 2 патешки гърди с кожа
- 60 г масло
- клонка розмарин
- 2 скилидки чесън
- сол и пипер
- 600 г картофи
- 1 с.л. червено вино, коняк или ром
Начин на приготвяне:
1. Почистете добре патешкото от мъхчета. Направете прорези по диагонал през кожата без да стигате до месото. Първо в едната посока, после в другата, за да се получат ромбове. Овкусете със сол и пипер.
2. Сложете картофите да се сварят с все ципата. Трябват ви полусварени - колкото да може да се обелят на ръка.
3. Чесъна обелете и нарежете на парченца. Сгорещете 30 г от маслото в тиган, добавете чесъна и розмарина и сложете патешките филета да се запечатат с кожата надолу. След 4 минути обърнете и гответе 4 минути и от другата страна.
4. Готовите картофи обелете и нарежете на хапки в малка тава. Овкусете със сол и пипер. Оторе сложете патешкото пак с кожата надолу.
5. Печете в загрята на 180 градуса фурна за 20-30 минути в зависимост от желаната степен на изпичане. 62 градуса вътрешна температура на месото е идеалният мидиъм.
6. В тигана от запечатването на гърдите добвете алкохола и остържете остатъците. Прецедете в малка сосиера и добавете 30 г студено масло.
7. Готовата патица сервирайте с основа от картофи и масления сос за заливка или потапяне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ