Патешки гърди с маслен сос с плодове
Патешко магре с боровинки и портокали.
Необходими продукти:
- 2 патешки гърди с кожа
- сол и пипер
- 3 клонки розмарин
- 2 портокала
- 100-150 г замразени или пресни боровинки
- 1 портокал
- 50 мл бяло вино
- 2 с.л. соев сос
- 1 с.л. мед
- 30 г масло
Начин на приготвяне:
1. Патешките гърди почистете с пинсета от стърчащите останали влакна от оперението. Направете разрези от страната с кожата по диагонал, като трябва да внимавате да не са прекалено дълбоки, за да не накъсат кожата. Поръсете със сол и пипер.
2. Сгорещете тиган на умерен огън и сложете гърдите с кожата надолу. Оставете да се готвят така 15 минути. Ако се събере прекалено много мазнина, огребете я с лъжица и си я запазете за следващо готвене - доста е вкусно да се използва вместо масло или олио.
3. Докато месото се запича изстискайте портокаловия сок.
4. Готовите откъм кожата гърди приберете в алуминиево фолио, добавете клонка розмарин и завийте на вързопче. Печете в добре загрятата фурна за 12 минути.
5. През това време подгрейте портокаловия сок и виното до кипване с останалата клонка розмарин. Добавете боровинките щом сместа кипне и оставете да поври на умерен огън няколко минути. След това добавете соевия сос и меда и разбъркайте до разтваряне. Махнете от огъня и добавете маслото директно от хладилника. Разбъркайте докато и то се разтвори.
6. Изпеченото магре оставете да почине във фолиото 5 минути. След това нарежете на слайсове и поднесете със заливка от соса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ