Панирано телешко с пармезан и плодов сос
Телешки шницели с винен сос от горски плодове.
Необходими продукти:
- 4 телешки пържоли или 1 кг телешко месо (крехко)
- сол и пипер
- 50 г масло
- клонка розмарин или 2 листа салвия
- 50 г рендосан пармезан
- 1 яйце
- 50 г брашно
- 120 г галета
- 4 с.л. олио
За соса:
- 250 г пресни или замразени плодове (боровинки, ягоди, малини, къпини, микс от горски плодове)
- 5 с.л. захар
- 50 мл червено вино (сладко)
- сокът на 1/2 лимон
Начин на приготвяне:
1. Телешкото поставете върху дъска, застлана със стреч фолио, постелете отгоре втори лист стреч фолио и начукайте на тънка, но не прозрачна пържола. Ако е цяло парче, разделете на 4 пържоли.
2. Овкусете със сол и пипер и оставете настрани.
3. Разбийте яйцето в купа, в чиния сипете брашното, а в друга смесете пармезана и галетата.
4. Сгорещете маслото и олиото в тиган и добавете розмарин или салвия. Взимайте пържола, овалвайте в брашно, после в разбито яйце и на финала в галета с пармезан. Пържете в сместа от масло и олио двустранно за по 3-4 минути от страна. Вадете в съд, застлан с домакинска хартия.
5. В касерола изсипете плодовете и подгрейте на умерен огън. Поръсете със захарта щом кипнат и отделят сос. След няколо минути налейте и виното. Гответе докато се позипари. Добавете лимоновия сок, дръжте на котлона още 2 минути и след това прехвърлете в пасатора. Пюрирайте и по желание прецедете през едра цедка, за да обере семенцата, ако плодовете имат такива.
6. Поднесете шницелите и соса по отделно, за да се покапва директно преди консумация. Така няма да се отпусне хрупкавата коричка от влагата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ