Шницел с гъби и червено вино
Сочно панирано телешко с каберне.
Необходими продукти:
- 4 телешки котлета
- 1 ч. ч. галета
- 1/2 ч. ч. брашно
- 1 яйце разбито с 1 с. л. вода
- 1 ч. ч. дръбни гъби, нарязани (не печурки)
- 1/2 ч. ч. хубаво червено вино (по възможност каберне)
- 1/2 ч. ч. телешки бульон
- 1/2 ч. ч. пълномаслена сметана (можете да използвате и заквасена сметана)
- 2 с. л. зехтин
- масло
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Начукайте котлетите с чук за месо, така че да станат ½ см. дебели.
2. Топнете ги в брашното, след това в яйчената смес и накрая в галетата и ги оставете настрани.
3. Загрейте фурната на 200 С.
4. Загрейте тиган на средно силен котлон и сипете в него малко олио.
5. Когато олиото се загрее, сложете в него котлетите да се запържат от едната страна до златисто (около 4 минути), след което обърнете и от другата страна. Панировката трябва да образува хрупкава коричка.
6. Сложете готовите котлети във фурната, за да останат топли и ги овкусете със сол и черен пипер.
7. Излейте от тигана почти цялата мазнина от пърженето, запазете само 2 супени лъжици.
8. Засилете котлона на максимална степен.
9. Сложете гъбите с бучка масло и ги задушете докато омекнат.
10. Изключете котлона и прибавете виното.
11. Деглазирайте тигана и остържете парченцата месо от дъното.
12. Прибавете 1 с. л. брашно и разбъркайте.
13. Оставете соса да се оцвети.
14. Намалете котлона на средно силна степен.
15. Прибавете сметаната при постоянно бъркане.
16. Прибавете бульона при постоянно бъркане.
17. Засилете котлона и оставете соса да ври докато добие желаната гъстота.
18. Разпределете котлетите в чинии и гарнирайте със соса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ