Пай с извара и зеле
Баница с тесто от извара и плънка от зеле и варени яйца.
Това е странна баница, която се приготвя в някои части на Русия и се нарича "зелев пирог". Идеална е за закуски, а мнозина я бъркат с българския зелник, в който дори не е задължително да има зеле, защото името зелник идва от думата "зеленини" или "зеленища" и изисква плънката да бъде с всякакви пресни зелени листа.
Необходими продукти:
- 1 малка зелка
- 6 яйца
- 250 г извара (или руски тварог)
- 125 г масло
- 1 с.л. захар
- 2 ч.ч. брашно
- 1/2 ч.л. сода
- 1 ч.л. лимонов сок
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Нарежете зелето и го пуснете да се свари в подсолена вода за 7-8 минути докато омекне.
2. Сварете 4 от яйцата.
3. Омекналото и отцедено зеле прехвърлете в купа и докато е още топло разбъркайте с 25 грама от маслото. Добавете сварените, обелени и нарязани на ситно яйца, посолете и разбъркайте отново. Това е плънката.
3. Разбийте яйцата в купа. Добавете захарта и изварата или натрошения на ситно тварог и бъркайте докато захарта се разтвори.
4. Содата погасете в лимоновия сок. Добавете в яйчената смес брашното, погасената сода със сока, щипка сол и размекнатото на стайна температура масло. От тези продукти замесете тесто. После приберете в хладилник леко да се стегне, за да може да се ръководи.
5. 2/3 от тестото разточете и покрийте с него дъното и стените на намаслена тава. Изсипете плънката вътре и отгоре покрийте с останалата 1/3 разточено тесто. Направете няколко прореза, за да може да излиза парата.
6. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор за около 25 минути. Идеята е баницата да хване златист, но не тъмен загар. По желание поднесете с кисело мляко.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ