Пай от консерва риба тон в картофено пюре
Мусака от варени картофи с плънка от риба тон, запържена в лук с доматен сос.
Необходими продукти:
- 1 глава лук - среден размер
- 2 с.л. растителна мазнина за готвене
- 500 г картофи
- вода + сол
- 2 с.л. доматен концентрат
- 2 консерви риба тон в растително масло - общо количство около 250 г
- сол и пипер
- 30 г масло
- 175 мл мляко
- 100 г кашкавал или друго твърдо сирене
Начин на приготвяне:
1. Картофите обелете и нарежете на едри парчета. Измийте, сложете в тенджера, залейте с вода, посолете и поставете на умерен огън на котлона. Варете около 20 минути след кипване - трябва да омекнат добре.
2. Лука нарежете на полумесеци. Сгорещете растителната мазнина в незалепващ тиган на умерен огън и изсипете лука. Гответе 8-10 минути при периодично бъркане.
3. Добавете доматения концентрат при лука и размешайте. Прибавете отцедените от сока на консервата парчета риби и бъркайте 5 минути. Сипете част от водата на варенето на картофите (около 50-60 мл), овкусете със сол и пипер и размешайте докато стане приятна по консистенция гъста каша. Махнете от котлона.
4. Картофите отцедете от водата и докато са топли намачкайте на пюре с маслото, млякото, сол и пипер.
5. Вземете малка кръгла тавичка с диаметър около 20 см. На дъното разстелете половината от картофеното пюре. Отгоре покрийте с половината от рибната запръжка. Следва останалото картофено пюре и върху него останалата запръжка. Заравнете хубаво.
6. На финала рендосайте кашкавала и разпределете върху пая. Пъхнете в загрята на 180 градуса фурна за 6-10 минути.
7. Сервирайте топло като пай или рибена мусака.
Източник: YouTube/Essen Rezepte
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ