Консерва риба тон с бял ориз и кашкавал
Печен ориз с риба в млечно-яйчен сос с покривка от кашкавал.
Необходими продукти:
- 210 г ориз
- 450 мл вода + 1/2 ч.л. сол
- 1 глава лук
- 2 с.л. олио
- 1 консерва риба тон в собствен сос
- сол и пипер
- 10 г масло
- 2 яйца
- 100 мл млечна течна готварска сметана
- 1/2 ч.л. индийско орехче
- 100 г кашкавал или друго твърдо сирене
- листенца магданоз
Начин на приготвяне:
1. Ориза измийте много добре и изсипете в тенджера. Залейте с водата, добавете солта и кипнете на силен огън. Щом заври, намалете огъня на малко под средна степен. Сложете капак и оставете да се готви 15-20 минути - докато водата се попие в зърната, а те станат пръхкави и разделени едно от друго.
2. През това време нарежете лука на тънки полумесеци. Сипете олиото в тиган, сгорещете на умерен огън и запържете лука за 5 минути до леко покафеняване.
3. Приавете рибата тон с част от сока на консервата. Овкусете със сол и пипер и гответе 5-6 минути.
4. Намажете с масло малка тавичка. Изсипете на дъното половината от ориза. След това разпределете цялата запръжка на втори пласт, а на трети - останалия ориз. Не разбърквайте.
5. Разбийте яйцата със сол, пипер и индийско орехче. Сипете сметаната и разбъркайте. Залейте ястието с този сос.
6. Рендосайте избраното от вас твърдо сирене и поръсете гозбата.
7. Пъхнете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 15 минути.
8. След изваждане поръсете с листенца магданоз и поднесете.
Източник: YouTube/Essen Rezept
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ