Оякодон - пилешки гърди по японски
Японска манджичка с пиле и ориз.
Необходими продукти:
- 2 бр. пилешки гърди
- 2 яйца
- 1 голяма глава лук
- 1 1/2 ч.ч. бульон „даши”
- 1 1/2 с.л. мирин
- 1 с.л. захар
- 2 1/2 с.л. соев сос (светъл)
- малко зелен лук за гарниране
- 2 ч.ч. японски ориз (или друг ориз с къси зърна)
Начин на приготвяне:
1. Нарежете лука на лунички.
2. Запържете го на слаб до средно силен огън, внимавайте да не го прегорите.
3. Нарежете пилешкото месо на ивички и го прибавете към лука. Не разбърквате, оставете да се готви така.
4. Междувременно смесете мокрите съставки (мирин, захар, соев сос и даши).
5. Сложете ги в тигана – би трябвало да покрият пилешкото месо.
6. Оставете всичко да покъкри (без да бъркате) и изчакайте течността да се поизпари и пилешкото месо да се посготви.
7. Когато течността намалее наполовина, разбийте леко яйцата и ги прибавете в тигана.
8. Когато яйцата се стегнат, сложете на дъното на купичка малко сварен ориз, отгоре разпределете част от пилешкото, яйцата и лука и сервирайте!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ