Ояко донбури - японско пилешко с ориз
Ояко донбури с пилешки гърди с бульон даши.
Необходими продукти:
- 2 бр пилешки гърди
- 2 яйца
- 1 голяма глава лук
- 1 1/2 ч.ч. даши
- 1 1/2 с.л. мирин
- 1 с.л. захар
- 2 1/2 с.л. соев сос
- малко зелен лук за украса
- 2 ч.ч. японски късозърнест ориз
Начин на приготвяне:
1. Нарежете лука. Запържете го на слаб до среден огън, като внимавате да не загори.
2. Нарежете пилешкото на ленти и го сложете върху лука. Трябва да се карамелизира равномерно - не разбърквайте.
3. Междувременно разбъркайте мирина, захарта, соевия сос и дашито. Прибавете ги в тигана и покрийте пилето с тях.
4. Оставете всичко да къкри, без да разбърквате, докато сосът се сгъсти и до готовност на пилешкото.
5. Когато бульонът се е сгъстил поне наполовина, леко разбийте яйцата и ги сложете в тигана.
6. Щом се сготвят, сложете малко ориз в купата за сервиране и поднесете с ояко отгоре.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ