Ориз с тиквички и сос от кисело мляко
Печени тиквички с ориз и млечно-чеснов сос.
Това ястие е сред любимите ми летни диетични храни, които се приготвят за четвърт час. А докато изчакам да се изпече, взимам душ и вечерята е готова. После семейството има нещо лекичко, но и засищащо за прихапване, а стомахът си ляга спокоен и без тежест. Голяма порция от това ястие съдържа около 400 калории, което е доста малко за основна храна. Плюс това го готвя без добавена мазнина, затова е толкова леко, профирно и разхлаждащо.
Необходими продукти:
- 1 кг тиквички
- 300 г ориз
- 1 с.л. сол
- 650 мл вода
За соса:
- 1 кофичка кисело мляко с висока масленост
- връзка копър
- 3-5 скилидки чесън
- 1 ч.л. лимонов сок
- бял пипер по желание
- 1/2 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
1. Ориза измийте в голяма цедка или гевгир под течаща вода докато се избистри. Мийте на два пъти даденото количество, за да минава добре струята през зърната. Изсипете в тава, поръсете с ½ с.л. сол, разбъркайте, разпределете зърната равномерно и залейте с водата.
2. Тиквичките измийте, обелете, ако не са домашни, и нарежете на кубчета със страна около 1 см. разпределете върху ориза (по-скоро те ще заплуват върху водата). Поръсете с ½ с.л. сол.
3. Пъхнете тавата в предварително загрята на 180 градуса фурна малко под средното ниво (идеята е да не загарят тиквичките докато оризът се сготви) и оставете така за 35-40 минути. На края на готвенето гледайте тиквичките – трябва да са останали свежи и сочни, а зърната ориз да са изпили цялата течност и да са добре разварени.
4. Направете соса като в купичка разбиете млякото, за да остане без бучки, а след това добавите в него наситнените копърови листа, намачкания чесън, сол, лимонов сок и бял пипер по желание. Разбъркайте хубаво.
5. Готовото ястие поднесете със соса и поръска от наситнени листа копър за хубост. Хапнете и се насладете. Мъжете могат да си сипят и по чашка анасонова напитка, която се връзва идеално с тази храна.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ