Гарнитура от ориз с тиквички, спанак и целина
Лесна ооризова гарнитура или постно основно от варен ориз със спанак, тиквички и селъри.
Необходими продукти:
- 150 г дългозърнест ориз
- 1 стебло целина - само едно стръкче, защото е силна на вкус
- 1-2 тиквички - около 300 г общо
- 100 г спанак
- 2 с.л. олио
- сол и пипер
- 1 с.л. лимонов сок
- магданоз за поръска по желание
Начин на приготвяне:
1. Измийте много добре ориза няколко пъти като заливате с вода, плакнете и отмивате. След това прехвърлете в тенджера, залейте с 450 мл вода, сложете щипка сол и оставете да се свари на умерен огън докато попие цялата вода и омекне хубаво.
2. Докато оризът се готви си направете зеленчуковата част. Измийте спанака и наситнете. Тиквичките обелете и нарежете на малки кубчета. Целината разполовете надлъжно през средата и след това нарежете напречно на ситно.
3. Сгорещете в тиган олиото, запържете целината за 1 минута, добавете тиквичките, бъркайте и гответе още 3 минути, след това сипете спанака и гответе 2-3 минути. Овкусете със сол и пипер. При необходимост налейте още 1 с.л. олио. Залейте с лимоновия сок, размешайте и махнете от огъня.
4. Готовия ориз сипете в тигана. Ако е останала вода в него, я отцедете или оставете да се изпари от температурата. Зърната трябва да са влажни, но не и да плуват. Рохкайте с шпатула и гответе 2-3 минути докато всичко се смеси. Опитайте и при нужда сложете още сол и пипер.
5. Поднесете по желание с поръска от пресни листа магданоз като леко веганско основно или пък за гарнитура. Много добре се връзва с рибни ястия и е диетично.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ