Ориз с праз на фурна
Печен ориз със зеленчуци по родна рецепта.
Необходими продукти:
- 3 стръка праз лук
- 200 г домати
- 1 морков
- 250 г ориз
- 50 г олио или зехтин
- черен пипер
- сол (по желание)
- 600 г вода
Начин на приготвяне:
1. Празия лук се нарязва по дължина а после на парчета около 1 см.
2. Загрейте в тенджера олио или зехтин и прибавете нарязаният морков и праз. Задушете зеленчуците за 5 минути, след което добавете ориза и всичко това се готви още 5 минути. Добавете и 600 г вода и махнете от котлона. На този етап може да овкусите със сол и пипер.
3. Прехвърлете сместа в тавичка и печете в загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути. След тези 30 минути прибавете и доматите, като с тях ястието престоява във фурната още 10 минути.
Към ориза може да добавите по желание и месо, сварено предварително и нарязано на малки късчета. Но уверяваме ви и без месо е много вкусно.
Добър апетит :-)
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ