Спаначена мусака с ориз и тиквички
Печен ориз със спанак и тиквички в млечна заливла.
Бон Апети
Излъчен на 21.06.2018
Зеленчукова мусака с ориз и два вида заливка правят Лора и Стоян, за да покажат нетрадиционна интерпретация на любимото българско ястие с месо и картофи в безмесен и различен вариант, подходящ за топлите дни. Получава се нещо като зеленчукова запеканка с ориз, спанак, домати и тиквички, сервирана със сос от кисело мляко, копър и чесън.
Първо приготвяме оризовия пласт като обелваме и нарязваме домати на кубчета, измиваме спанака и ориза и наситняваме чесън. Сгорещяваме масло, готвим в него спанака и чесъна, добавяме доматите и ориза и подправяме със сол и пипер. След като станат прозрачни зрънцата, махаме от котлона.
Тиквичките се режат на шайби, овкусяват се със сол и се овалват в брашно. Пържат се до позлатяване. В тава се редят тиквички, оризова плънка, пак тиквички, пак ориз и отново тиквички. Ястието се залива с разбити с мляко яйца и се пече за 40-тина минути на 180 градуса. Поднася се със студен сос от кисело мляко, копър, чесън и сол.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ