Оризова юфка със свинско, чили и лайм
Златисто пържено свинско със зеленчуци.
Необходими продукти:
- 200 г свинско филе (тънко нарязано)
- 400 г прясна оризова юфка, или плоски оризови спагети
- 2 скилидки чесън, нарязани
- 3 зелени чили чушки, нарязани и без семките
- сока от 1 лайм
- настърганата кора на 1 лайм
- 2 бр бок чой, без корена и нарязани на ленти (вид китайско зеле, което се продава и в България)
- шепа кълнове боб
- ситно нарязан лук скалион
- сусамово олио
- соев сос
- мирин
- сол и пипер
Начин на приготвяне:
1. Сложете резените свинско в голяма купа. Сипете 1 част сусамово олио и 2 части соев сос, докато свинското се покрие до средата. Добавете чесъна, малко мирин, сока от лайм и настърганата кора от лайм. Разбъркайте всичко много добре, покрийте с капак и сложете в хладилника за няколко часа.
2. Добавете малко сусамово олио в горещ тиган уок. С помощта на щипки, сложете свинското в тигана, така че да не изсипете цялата марината на този етап (защото така свинското ще се свари, вместо да се изпъжи). Добавете чилито и изпържете свинското на силна температура, докато покафенее.
3. Добавете останалата марината, но не препълвайте тигана. Когато свинското е вече кафяво, добавете пак чой и кълновете боб. Разбърквайте на висока температура, докато пак чой се спаружи,а маринатата се изпари.
4. Добавете оризовата юфка и разбърквайте добре на силна температура. Овкусете със соев сос, сол и пипер на вкус. Бъдете щедри със черния пипер – той съчетава всички останали съставки в ястието. Завършее с лук скалион, разбъркайте и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ