Овесен кейк с малини и цитруси
Малинов сладкиш с масло, овесени ядки и цитрусови плодове.
Бон Апети
Излъчен на 12.06.2017
Сладкиш с аромат на цитрусови плодове, яйчен крем от малини и блат от овесения ядки с масло готвят Лора и Стоян като се стремят да създадат летен десерт с плодов аромат и хрупкава основа, подходящ за следобедна закуска или за компания на чаша кафе или чай. Приготвянето започва от направата на блата, за който се смесват овесени ядки със захар и разтопено масло. Тази основа може да се използва и за направата на чийзкейк, но тук е начало на по-специален десерт. Сместа се изсипва в правоъгълна формичка и влиза във фурната за да се запече. Следва охлаждане.
През това време малините се кипват в компанията на портокалов сок, а яйца и жълтъци се разбиват със захар, лимонова кора и лимонов сок. Към малиновата смес се добавя масло, а после двете смеси се обединяват и къкрят на котлона до сгъстяване. С този сироп се залива охладения блат и сладкишът е сглобен. Остава само да се запече за 20 минути на фурна. Можете да го сервирате с листенца прясна мента или топка сладолед. Но дори и без украси, пак е изискан и вкусен.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ