Сладолед с малини и мед
Домашен сладолед с плодове.
Необходими продукти:
- 1 литър малини
- 1/3 ч.ч. мед
- 2 ч.ч. сметана
- 1 ч.ч. пълномаслено мляко и сметана в съотношение 1:1
- 1 ч.л. лимонов сок
- 1 - 1 ½ ч.ч. захар (в зависимост от това колко сладки са плодовете)
- 3 жълтъка
- ¼ ч.л. сол
Начин на приготвяне:
1. В дълбока купа смесете жълтъците, захарта и меда, разбийте ги добре с кухненска тел и ги оставете настрани.
2. На водна баня и на средно силен котлон сложете сместа от пълномасленото мляко и сметана, 2-те чаши сметана, малините и солта да се загрява. Разбърквайте редовно сместа и я загрейте до около 60 С (в този момент би трябвало да започне да добива пурпурен цвят).
3. Щом сметановата смес достигне желаната температура, бавно добавете около половината от нея към яйцата и захарта като разбивате енергично с телта през цялото време, така яйцата няма да се пресекат. Щом яйцата и сметаната се смесят добре, излейте яйчената смес обратно към останалата част от сметаната.
4. Продължете да бъркате постоянно, но бавно сметановата смес на котлона докато се загрява. Щом температурата достигне около 75 С (или когато започне да покрива равномерно дъното на лъжицата), свалете съда от котлона и добавете лимоновия сок.
5. Разбъркайте всичко добре и прецедете през цедка, за да премахнете семената от малините (по желание).
6. Прехвърлете в друг съд и сложете сладоледа във фризера за 2 до 3 часа или в хладилника за цялата нощ (за предпочитане).
7. Разбъркайте и сложете сладоледа във фризера да се стегне.
8. Когато се е стегнал достатъчно, сервирайте!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ