Нискокалорична супа-топчета с телешка кайма
За напълно диетична супа, изберете вариант без фиде – вместо това можете да настържете морков или да сложите повече топчета; внимавайте и със солта.
Необходими продукти:
- 250 г прясно смлян телешки шол
- ½ глава лук
- 1 морков
- 1 малка зелена чушка
- 1 малка консерва цели домати, белени
- Сол и пипер на вкус
- Червен пипер
- Чубрица
- Зехтин
- ½ шепа пълнозърнесто фиде, по желание
- Магданоз, по желание
За застройката:
- ½ кофичка нискомаслено кисело мляко
- 1 яйце, разбито с малко студена вода
- Щипка лимонтозу
- Вода, колкото е необходимо
Начин на приготвяне:
В тенджера смесваме студена вода с доматите, намачкани на ръка (люспите и твърдите части отстранени) и сока им, добавяме сол, черен и червен пипер, чубрица и малко зехтин на вкус и оставяме да заври. През това време наситняваме лука, моркова и чушката и когато водата заври, ги прибавяме и намаляваме котлона до слаб. Оставяме за около 20 мин., през които оформяме топчета от каймата с еднаква големина. Когато зеленчуците омекнат, добавяме топчетата в супата и варим до готовност. Изключваме котлона, но оставяме тенджерата и добавяме фидето и магданоза (по желание). Когато супата се охлади, я застройваме.
На застройката:
Разбиваме яйцето (на стайна температура) с малко количество студена вода и лимонтозу, след което добавяме киселото мляко. Към тази смес добавяме на тънка струйка по малко от охладената супата, докато температурите се изравнят. Връщаме сместа в тенджерата, също на бавна струя и при непрекъснато разбъркване, за да не се пресече. Поднасяме топло.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ