Регистрация

Мусака с патладжан, картофи и телешка кайма

Мусака с патладжан, картофи и телешка кайма
Средно   |   Порции 4-8   |   Видяна: 14809

Много ароматна мусака, истинска магия.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 4-5 средно големи картофа
  • 4 средно големи патладжана
  • 700 г телешка кайма
  • 2 глави лук
  • 2 чушки
  • 2 моркова
  • 2 големи домата
  • 8 скилидки чесън
  • 1/2 ч.л. бахар
  • 1/2 ч.л. черен пирер
  • 2 с.л. пресен или сух босилек
  • 7-8 с.л. олио за каймата

За заливката:

  • 2 яйца
  • половин кофичка кисело мляко
  • 2 с.л. брашно

Начин на приготвяне:

1. Нарязвате на шайби картофите и ги заделята настрана.

2. Обелвате патладжана и го режете на шайби от около 1 см. Осолявате го обилно и го оставяте да престои за около 1 час. След престоя го измивате и внимателно го изтисквате. Добре е да го запечете на грил тиган или във фурна, за да се зачерви малко. Може и да го изпържите, ще стане по-вкусен.

3. Задушавате всички зеленчуци (без доматите, картофите и патладжана) в олиото. След 5-6 мин. добавяте към тях каймата и ги готвите още 5-6 минути. Накрая към сместа добавяте доматите и подправките и изключвате котлона.

4. В подходящ съд за печене във фурна редите на първия ред нарязаните на шайби картофи. Върху тях изсипвате сместа от каймата и зеленчуците. Най-отгоре, върху каймата редите и шайбите патладжан. Добавяте в тавата и една чаша и половина вода.

5. Печете около 30 мин. в предварително загрята на 200 градуса фурна, след което заливате мусаката с добре разбърканата смес от яйца, кисело мляко и брашно. Печете още 20 мин. и... готово. Може да се насладите на това великолепно ястие с любимите ви хора.

 

Добър апетит!

 

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
13
4 мн. добре
2
3 става
2
2 едвам
0
1 трагедия
1
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта