Мусака с макарони и кайма
Макарони на фурна с месо, млечен сос и кашкавалена коричка.
В кухнята с Милена си правим вкусни солени макарони с месо, като впрягаме италианската рецепта за паста болонезе в побългарен вариант за мусака. Симбиозата от двете представлява вкусно и лесно за направа основно ястие, което ще засити и най-гладния стомах.
Първо си сваряваме макароните в подсолена вода, а след това ги шокираме със студена, за да спрем процеса на разваряване. Следва да си спретнем традиционната запръжка за мусака като пръжнем до позлатяване наситнен стар лук, овкусим го с подправки и добавим към него кайма, а после и доматен концентрат.
На следващ етап разбиваме яйца с мляко и брашно. В неголяма, но висока тавичка слагаме половината от макароните, заливаме ги с цялата кайма и отгоре покриваме с останалите макарони. После изсипваме яйчената смес, разклащаме и печем. А докато ястието се готви, рендосваме кашкавал, пармезан или друго сирене по избор. Щом макароните започнат да хващат коричка, поръсваме със сиренените стърготини, запичаме още съвсем малко и сме готови да хапваме.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ