Монголска агнешка супа - Хуйца
Супа с агнешко, кюфтенца, картофи, лук, моркови, ряпа и нудли по азиатски.
Необходими продукти:
- 700 г агнешки кокали с месо по тях
- 100 г агнешка лой или свинска сланина
- 3 литра вода
- 600 г агнешка кайма (можете да смелите парче агнешко месо)
- сол и пипер на вкус
- 3 скилидки чесън
- 2 с.л. брашно
- 1 яйце
- 1 глава лук
- 250 мл олио
- 600 г картофи
- 250 г бяла ряпа
- 150 г моркови
- 1 глава лук
- 2 дафинови листа
- 3 скилидки чесън
- 400 г агнешко месо
- сол и пипер
- 3 с.л. соев сос
- 100 г прясно зеле - ако имате
- 150 г оризови спагети (нудълс; можете да използвате обикновено фиде, ако нямате)
- лют пипер на вкус
- 2-3 стръка пресен лук
- листата на връзка магданоз
- 70 г праз лук, ако имате
Начин на приготвяне:
1. Кокалите измийте. Ако по тях има месо, го свалете, за да си запълните необходимите 400-500 г агнешки мръвки за супата. Останалите кокали сложете в тенджера, добавете лойта или сланината и залейте с водата. Кипнете и отпенете. Оставете да се вари 1:30 часа под капак на умерен към слаб огън.
2. През това време се захванете с останалите компоненти. Направете първо кюфтетата като замесите каймата с 1 нарязана глява лук, 1 яйце, сол и пипер, намачкани 3 скилидки чесън и брашното. Оформете малки кюфтенца като за супа топчета. Подредете ги в тава и запечете за 20 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
3. Докато кюфтетата се пекат нарежете картофите на парченца като за гювеч, ряпата - на полумесеци като чипс, другата глава лук на кубчета, а моркова на парченца - четвъртинки. Нарежете също агнешкото месо на лентички, другите 3 скилидки чесън на слайсове, а зелето на парчета.
4. Сгорещете олиото в много дълбок тиган тип уок или в тенджера, която да побере цялата супа. Запържете на няколко пъти за кратко на силен огън картофите, след това сгответе лука, ряпата и морковите. Отделете си ги в чиния и изхвърлете около 200 мл от мазнината, останала в съда.
5. В останалата мазнина (трябва да е около 2 с.л.) добавете дафиновите листа и чесъна и пържете като намалите огъня на умерен за 2 минути. Добавете агнешкото месо на лентички, сипете соевия сос, гответе 3 минути и добавете зелето. Гответе още 3 минути като овкусите със сол и пипер.
6. Прецедете бульона от варенето на кокалите и налейте 2,5 л в тигана или тенджерата при месото. Кипнете и добавете запържените картофи и зеленчуци. Пуснете и кюфтенцата.
7. Нудлите сварете според указанията на опаковката. Ако използвате обикновено фиде - директно го прибавете към супата. Намалете огъня на слаб и гответе 10 минути. Ако използвате нудли, прибавете ги след това.
8. Докато супата къкри, наситнете пресния лук, праз лука, ако ще слагате, и магданозените листа. Изключете котлона, прибавете ги в ястието, опикантете по желание и опитайте - при необходимост добавете още сол и пипер. Оставете под капак на изключен котлон за 5 минути. След това можете да сервирате автентична монголска Хуйца.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ