Медена торта с шоколад
Торта с медено-маслен блат и шоколадова глазура.
Необходими продукти:
За тестото:
- 400 г пшенично брашно
- 1/3 ч.ч. захар
- 2 яйца
- 1 ч.л. сода
- 1/2 ч.ч. мед
- 100 г масло
За крема:
- 1/4 ч.ч. грис
- 250 мл. мляко
- 100 г масло
- 1/2 ч.ч. захар
- сокът от 1 лимон
- бадемово олио
Допълнително:
- 1 ч.ч. желе от касис (или друго желе по избор)
- шоколадова глазура (течен шоколад)
Начин на приготвяне:
1. Разтопете маслото и меда в малък съд, свалете от огъня и оставете настрани да поизстине.
2. Разбийте яйцата със захарта на водна баня.
3. Смесете маслено-медената смес с брашното, содата, айцата и захарта.
4. Разточете тесто.
5. Разделете готовото тесто на 4 части и всяка от тях разточете на тънък правоъгълник.
6. Запечете в предварително загрята на 180 С фурна за около 5 минути докато добият златист цвят.
7. Междувременно пригответе крема. Сварете гриса с млякото докато се сгъсти.
8. Смесете маслото със захарта и постепенно прибавете гриса.
9. Добавете лимоновия сок и няколко капки бадемово олио. Разбъркайте добре.
10. Сглабяне: Намажете първия пласт с желето от касис, малко от крема и покрийте с втория блат, повторете докато блатовете свършат.
11. Покрийте тортата с шоколадова глазура.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ