Медена свинска плешка
Свинска плешка на фурна със сос от мед и масло.
Необходими продукти:
- 1 свинска плешка около 1-1,2 кг
- сол и пипер на вкус
- 4 с.л. мед
- 2 с.л. олио
- 2 с.л. ябълков оцет
- 30 г масло
Начин на приготвяне:
1. Месото обтрийте хубаво със сол и пипер. Оставете цяло парче или разрежете на 2 по-малки парчета.
2. Загрейте фурната на 230 градуса и пуснете месото в нея за 15 минути.
3. През това време смесете олиото, оцета, меда и добавете още сол и пипер.
4. Намалете фурната на 180 градуса. Намажете месото с част от сместа и оставете да се готви още 12 минути. След това пак намажете.
5. Действайте така докато не прецените, че мръвката е готова или е изкарала поне час във фурната.
6. Извадете готовото свинско и оставете да си почине. През това време прецедете соса от дъното на тавата и докато е още топъл, добавете в него 30 г масло от хладилника. Разбъркайте докато се разтвори. Тази техника се нарича "монтиране" на сос.
7. Поднесете свинското нарязано на слайсове и соса с лъжичка в сосиера. Така всеки ще си покапе колкото му е вкусно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ