Маслен кекс с трохи и горски плодове
Ронлив кекс с масло и замразени плодове в тесто с кисело мляко и яйца.
Необходими продукти:
За трохите:
- 80 г брашно
- 4 с.л. захар
- 50 г масло
За тестото:
- 50 г масло
- 100 г захар
- 1 яйце
- 250 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1/3 ч.л. сода
- 1/3 ч.л. сол
- 220 мл кефир или 150 мл кисело мляко, разбито със 70 мл вода
- 200 г дребни плодове от вид по избор или микс (можете да използвате пресни или размразени)
Начин на приготвяне:
1. Направете си трохите като смесите продуктите за тях в купичка и след това с ръце претриете на трохи до получаването на консистенция на мокър пясък. Не месете, а претривайте.
2. Маслото за тестото също трябва да е меко. Изсипете го в купа, залейте със захарта и бъркайте до получаването на крем. Можете да работите с миксер на този етап.
3. Добавете яйцето и разбийте отново - кремът ще стане една идея по-рядък, но остава все така гъст.
4. В друг съд смесете брашното с бакпулвера, содата и солта. Сипете част от сухите съставки при мокрите и разбъркайте. Налейете част от кефира или айряна, за да се абсорбира хубаво брашното. Повторете още 2 пъти докато цялото мляко и сухи съставки се инкорпорират в тестото. Получава се гъсто тесто, което е лепкаво и не може да бъде месено, но същевременно е сравнително твърдо за кексово.
5. Намажете дъното и стените на кръгла тава с високи бордове с диаметър около 22-24 см с масло. Изсипете тестото и заравнете сравнително. Това е лепкава задача, затова не се престаравяйте - кексът е рошав все пак.
6. Отгоре разпределете избраните от вас дребни плодове. Ако са силно замръзнали, не е необходимо да размразявате на 100%.
7. Плодовете поръсете с трохите от масло. Пъхнете в предварително загрята на 170 градуса фурна за 1 час малко под средното ниво.
8. След изваждане изчакайте да се охлади 10-тина минути и извадете от формичката. Можете да поднесете със сладолед, сметана, чаша кафе или чай, листенца мента или друго по избор.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ