Маслени кошнички със смокини
Тарталети с бял шоколад, крем сирене и смокини.
Бон Апети
Излъчен на 15.09.2017
Кошнички от маслено тесто с плънка от бял шоколад и крем сирене и топинг от захаросани смокини в сос правят Лора и Стоян, за да представят една рецепта за апетитни тарталети с крем и плодове. Вместо смокини, можете да използвате други плодове по избор, а вместо бял шоколад, можете да опитате с млечен или черен. Плънката търпи импровизация, за разлика от блата, който се сприготвя специфично и е с точни пропорции.
В купа се смесва брашно със смлени сурови бадеми. Добавя се пудра захар и масло и се претрива на маслени трохи. След това се чуква и едно яйце и се замесва маслено тесто, което се прибира в хладилник, за да стегне. От него се оформя блат, от който пък се изрязват кръгчета, които да покрият дъното и стените на формички за тарт или други купички, с които разполагате. Върху всяко блатче се слага хартия за печене, а отгоре се изсипва каменна или морска сол. Така няма да се надуят блатовете при готвене. След това влизат в загрятата фурна.
А докато се пекат хрупкавите маслени основи на кошничките, си правим смокините, които да влязат във фурната веднага след тях. Плодовете се режат на 4 и се покапват с тъмен балсамов оцет. После се поръсват със захар и се запичат. Така се образува страхотен сос. А докато извадените от фурната тарталети се охлаждат, за да можем да ги издърпаме невредими от формичката, си разтапяме бял шоколад. С част от него се намазва вътрешността на тарталетите, които пък се прибират в хладилник. Останалия шоколад се разбива с крем сирене.
Накрая сладкишите се пълнят с белия крем и отгоре се редят печени плодове и се залива със соса от смокините. Вече са готови за хапване.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ