Печени смокини с ванилов крем
Смокини на фурна с кафе и яйчен сос англез.
Бон Апети
Излъчен на 19.09.2017
Представете си десерт от печени смокини във вино марсала, поръсени с нес кафе, канела и индийско орехче и поднесени в компанията на апетитен кадифен сос с жълтъци, ванилия и сметана. А сега си представете, че можете да сготвите това в дома си и да го сервирате на гостите или семейството, които ще ахнат от възхита. Е, ще трябва да се потрудите, но благодарение на Лора и Стоян вече знаем как точно се прави тазди десертна идилия, която може да бъде и следястие.
Първо се прави базисният сладкарски крем англес. За него се кипва мляко, в което се пуска разполовена шушулка ванилия и се разтваря захар. Добавя се течна сметана. След това сместа се маха от огъня и се охлажда съвсем леко - само докато разбием жълтъците на яйцата. После те се темперират като на тънка струя се добавя топлата млечна смес. Връщаме всичко обратно на огъня и бъркаме до сгъстяване. После пресипваме в купа, покриваме със стреч фолио, за да не хване коричка и оставяме да се охлади.
Следва да се захванем с плодовете. Тях измиваме и цепваме на четири части. Подреждаме в тавичка и заливаме с вино марсала. После поръсваме с инстантно кафе на прах, канела и индийско орехче. Печем за 15-тина минути. След това сервираме печените смокини върху кадифения крем англез и отстрани покапваме със соса от марсала, останал след печенето. Лора и Стоян разполагат и с малки бисквитки амарето, които пускат в соса, за да донесат горчивия нюанс, познат от едноименния бадемов ликьор.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ