Мариновани пилешки шишчета с майонезен сос
Шишчета от мариновано пилешко филе с горчица и соев сос, поднесени с домашен сос от кисели краставички с майонеза, горчица и чесън.
Необходими продукти:
- 2 пилешки филета около 600 г общо
- 4 с.л. соев сос
- 1/3 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. захар
- 1 с.л. горчица
- 2 с.л. майонеза
- 1 ч.л. пушен пипер (може да сложите обикновен сладък червен пипер, ако нямате пушен)
- 2 с.л. олио
- 2 глави лук
- 2 скилидки чесън
- 1 с.л. подправка по желание - кимион, риган, розмарин, мащерка, босилек, универсален микс или каквото друго харесвате и имате
- 2 сочни червени сладки чушки
- растителна мазнина за готвенето
За соса (по желание):
- 3 с.л. майонеза
- 1 ч.л. горчица
- 1 скилидка чесън
- 2 с.л. соев сос
- сол и пипер
- листа копър
- 1 кисела краставичка
Начин на приготвяне:
1. Нарежете пилешкото филе на големи дебели парчета тип квадрат с приблизителни страни около 3 см.
2. Лука нарежете на шайби. Крайните шайби, които не са толкова големи запазете, а средните - пуснете в купата на чопъра. Добавете скилидките чесън и превърнете в кашичка. С нея залейте месото в купата.
3. Добавете соевия сос, майонезата, горчицата, солта и двата вида пипер, захарта и подправка по избор. Разбъркайте много добре.
4. Нарежете чушките на парчета със страна колкото месото. Добавете ги при мръвките заедно с олиото и разбъркайте пак. На финала отгоре подредете заделените шайби лук. Покрийте със стреч фолио или плътен какап и приберете в хладилник. Дръжте между 30 минути и 12 часа.
5. Ако работите с дървени шишчета за еднократна употреба, ги накиснете предварително във вода, за да не загарят при печенето.
6. Взимайте шишче и редете мръвка, 1-2 парчета чушки, пак мръвка, лукче, мръвка, чушка и пак мръвка. Преценете си горе-долу бройката на лукчетата и чушлетата и ги разпределете между месцата. Важното е да започвате реденето с месо и да го завършвате пак с месо.
7. Сгорещете малко растителна мазнина за готвене в тиган с незалепващо покритие. Не трябва да покрива дъното, а просто да го намазнява. Най-вероятно от това количество сте получили 4 шишчета. Подредете ги върху мазнината. Гответе 5-6 минути и обърнете. Ако месото е хванало апетитен загар, можете да въртите шишовете.
8. Когато стигнете до последната страна, сложете капак на тигана и оставете да се задушават за 7-8 минути.
9. Докато ги чакате, можете да си направите сос за поднасянето като рендосате киселата краставичка и я прехвърлите в купа. След това добавете намачкан чесън, сол и пипер, соев сос, майонеза и горчица. Разбъркайте хубаво.
10. Готовите шишчета сервирайте с гарнитура по желание (пресни зеленчуци, картофи, ориз или друго) и купичка със сос.
Източник: YouTube/Schnelles Rezept
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ