Лозови сарми с телешко и млечен сос
Лозови сармички с месо и ориз, поднесени с кисело мляко.
Бон Апети
Излъчен на 28.03.2018
Вкусни сарми с плънка от телешка кайма и ориз, обогатена със сирене и доматен концентрат правят Лора и Стоян, за да припомнят една българска кулинарна традиция. А след това сервират увитото месце в листа със сос от кисело мляко, чесън и жълтъци, за да е ястието профирно и още по-апетитно.
Започваме с плънката като запържваме наситнени лук и чесън и щом станат прозрачни, добавяме ориза. Готвим няколко минути, наливаме доматен концентрат и вода и готвим още малко. После махаме от котлона и натрошаваме бяло саламурено сирене, а след това добавяме и каймата. Овкусяваме със сол и пипер и разбъркваме много добре.
Следващата стъпка е ясна, но и пипкава. Започва завиването на лозови сармички, което можете да видите във видеото. Сармите се подреждат в тава плътно една до друга и се заливат с пилешки бульон. После се завиват с алуминиево фолио и се пекат на 190 градуса за 45 минути.
През това време си правим соса за поднасяне като в касерола разбъркваме кисело мляко с жълтъци, брашно, сол и лимонов сок. Подгряваме на умерен огън до сгъстяване без да кипваме. Сармите се поднасят със соса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ