Лозови сарми с кайма, ориз и лук
Лозови сармички с месо и млечно-чеснов сос.
Необходими продукти:
- 100 г ориз
- 2 глави лук
- 50 г масло
- 700 г кайма от вид по избор
- 100 г мас или мазен бекон
- 4 скилидки чесън
- листата на връзка копър
- листата на връзка магданоз
- сминдух, чубрица, кориандър на прах (каквото имате, сложете по малко)
- 1 ч.л. суха мента
- 1/2 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 300 мл топла вода
- 250 г лозови листа за сарми
За соса:
- 300 мл кисело мляко
- 4 скилидки чесън
- листата на няколко стръка копър и магданоз
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Ориза измийте, кипнете вода и го изсипете във врящата вода. Варете 5-6 минути и отцедете. Оставете топлината да изсуши зърната.
2. Лука наситнете. Сгорещете 25 г масло и запържете лука в него за няколко минути до леко покафеняване.
3. Изсипете каймата в купа. Добавете ориза, лука, намачкания чесън, нарязаната на ситно мас или бекон, подправките, наситнените зелени билки и замесете. Постепенно налейте водата и замесете отново.
4. Сложете обърната чиния на дъното на голяма тенджера. Завивайте сарми като слагате по 1 ч.л. от каймяната смес в долния край на лозово листо, прехлупвате страничните краища и после завивате. Редете покрай чинията плътно.
5. Когато плънката свирши, подредете върху сармите пласт лозови листа, след това парченцата от 25 г масло и втори пласт листа. Захлупете с втора обърната чиния и налейте вода докато покрие сармите. Посолете.
6. Варете на слаб огън под капак за 1 час като проверявате да не изплува чинията. Ако можете, затиснете я с капака.
7. Пригответе соса като разбиете киселото мляко с намачкания чесън, наситнените пресни зеленини и сол на вкус.
8. Поднесете сармите със соса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ