Постни оризови сарми в листа от лайм
Постни лозови сарми, в които можете да смените листата.
Лозови сарми с ориз - класика по време на пости или за Бъдни вечер. Но хрумвало ли ви е, че ястието може да е доста по-ароматно, ако използвате други листа за завиване на постната плънка. Разбира се - не всяко растение е подходяща храна за хората, но сред алтернативните варианти са лапад, едър киселец и - както показват в канала Dazzle Spoon - листа от лайм, даващи автентичен лимонов аромат.
Направата е лесна, но малко пипкава - морковът се рендосва, чушката се наситнява, а оризът се измива в цедка. Сгорещява се олио, запържват се морковът и чушката и се добавя ориза и вода. Готви се до абсорбиране на течността, по желание с добавка от стафиди или други сушени плодове. Овкусява се със сол и пипер. После получента смес се завива в листата, а те се редят плътно в тава. Заливат се с вода, натискат се с чиния, за да не се разгърнат и се готвят на котлон или фурна за 30-40 минути на умерен огън.
А на финала могат да се хапват - топли или студени; като основно или предястие.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ